fbpx

Superstiţii de nuntă

Superstiţii de nuntă la români

Dincolo de furatul miresii sau de “something old, something new, something borrowed, something blue”, românii au propriile lor superstiţii, unele mai logice, altele transmise din generaţie în generaţie.

Nu se știe exact de când datează toate aceste datini, însă se crede că au apărut odată cu apariția civilizațiilor antice. Încă din trecut oamenii justificau prin diferite explicații mistice diverse fenomene ale naturii considerate normale în ziua de azi, cum ar fi fulgerele, cutremurele de pământ, căderea meteoriților etc.  

Însă dacă tot sunt iraționale și comice, atunci de ce s-au păstrat până în prezent? Poate din cauză că o parte din acestea s-au împlinit, iar experienţa personală a confirmat aceste întâmplări enigmatice.

Oamenii au observat că unele semne și evenimente care se întâmplă înaintea unei nunți pot prezice dacă mariajul va fi unul reușit sau din contră, unul mai dificil. Noi nu îți recomandăm să crezi chiar în toate acestea, însă de unele poţi ține cont.

La fiecare pas al nunții tale există diferite superstiții, de care vom vorbi în continuare.

Superstițiile înainte de nuntă

  • Alegerea zilei

Deşi acum nunţile au loc de obicei sâmbăta, aceasta zi era considerată în trecut că aduce ghinion. Luna mai se consideră de asemenea că aduce ghinion. La fel şi dacă vrei să faci nunta în una din zilele de naştere a mirilor.

  • Mirele nu trebuie să vadă rochia miresei până în ziua căsătoriei

Se pune întrebarea „de ce?”, dacă proaspeții însurăței până în ziua nunții au trăit împreună și se cunosc bine deja. Totuși practica a arătat că au existat neînţelegeri în cazul în care mirele nu a văzut rochia până la cununie și invers, dar în acelaşi timp există şi căsnicii fericite între oameni care au ales împreună rochia de mireasă.

Oricare ar fi sensul superstiției acesteia, gândește-te oare nu dorești să îți surprinzi plăcut soțul cu rochia de mireasă în care vei arată pur și simplu extraordinar?

  • Voalul

Se consideră că miresele sunt vulnerabile la spiritele rele şi de aceea, ele trebuie protejate. Voalul era purtat de miresele romane pentru că se credea că va deghiza mireasa şi o va feri de probleme. Voalul a devenit popular în Anglia in secolul al XVIII-lea, fiind asociat cu modestia şi castitatea. În unele ceremonii din Orient mireasa avea voalul pe chip, iar mirele nu avea voie să vadă chipul miresei până după ceremonia religioasă.

  • Dacă dimineața cineva din rude strănută, atunci căsnicia va fi fericită

La prima citire pare o superstiție destul de hazlie. Plus un strănut poate molipsi vreun mire, care până seară la petrecere se poate îmbolnăvi. Oare ce este bun în aceasta? Totul stă în faptul că se consideră că strănutul cu sunetul său puternic poate alungă toate neplăcerile din casa noilor însurăței. Așa că dacă auzi pe cineva că strănută, bucură-te!

Superstițiile din timpul nunții

  • Dacă inelele de căsătorie nu sunt netede, ci cu diferite ornamente și pietre prețioase atunci căsnicia va fi dificilă

În ziua de astăzi tot mai multe cupluri își procură inele care nu sunt tradiționale, ci pline de lucrări specifice în aur și/sau cu pietre prețioase. Dintr-un punct de vedere nu este nimic rău în această pentru că un inel neobișnuit creează un sentiment de unicitate și prețuire a persoanei iubite. Însă din punct de vedere simbolic – un cerc ideal reprezintă idealul și armonia în familie, iar restul poate semnifica urcușuri și coborâșuri.

  • În drum spre cununia religioasă

Când mireasa e gata să iasă din casă, o ultimă privire în oglindă îi poartă noroc. Totuşi, dacă se întoarce din drum pentru a se uita în oglinda va avea ghinion. Se crede că aduce noroc să vezi un coşar, unii chiar angajează unul. Tot semne de bun augur sunt mieii, păianjenii, pisicile negre şi curcubeul.

  • Tortul de nuntă

Tăierea tortului face parte acum din ritualul ceremoniilor. Cuplul taie prima felie împreună pentru a simboliza viitorul comun. Torturile au fost mereu asociate cu nunţile de-a lungul istoriei. Romanii serveau şi ei tort în timpul nunţii, însă nu seamănă cu cel din zilele noastre, pentru că era simplu, făcut din făină, sare şi apă. În Anglia primele torturi erau rotunde şi turtite, conţinând fructe şi nuci care simbolizau fertilitatea. În trecut se aruncau bucăţele mici de tort către miri, cum se face azi cu confetti pentru a aduce prosperitatea şi fertilitatea.

Superstițiile după nuntă

  • Florile din buchetul miresei nu trebuie păstrate în formă uscată, altfel aceasta va duce la o căsnicie nefericită

Se consideră că florile uscate au în sine o energie negativă, care are capacitatea să influențeze rău omul. În general nu trebuie să păstrezi de fel, florile ofilite și uscate, căci această îți pot „ofilii” relația. Deci cel mai bine atunci când vezi că au început să se ofilească este sa le arunci, doar vei avea fotografii care să-ţi amintească de ele, nu?

  • Încălţămintea de nuntă nu trebuie aruncată, ci folosită până la „refuz”

Dacă vei purta încălțămintea de nuntă până când va fi practic neutilizabilă, atunci aceasta îți va aduce fericire și o căsnicie lungă. Tu doar ai făcut multe căutări pentru a găsi perechea potrivită pentru cel mai important eveniment din viața ta. Nu trebuie după nuntă să le pui în dulap, ci folosește-le la diferite evenimente, petreceri și alte momente importante din viața ta. Important este să nu le neglijezi.

Per ansamblu sunt atât de multe superstiții pentru orice ocazie sau eveniment din viața noastră, fie acesta un eveniment care se întâmplă o dată în viață sau fie acesta zilnic. Interesant este faptul că cele mai multe din ele sunt cunoscute de toată lumea de foarte mult timp. La nuntă însă cel mai important este să te căsătorești cu marea ta iubire și superstițiile deja vor trece pe planul doi.

One Reply to “Superstiţii de nuntă”

  1. Se presupune ca daca mireasa se insoara cu un buchet crizanteme inseamna ca se gandeste la eventualitatea divortului datoriit ca aceasta floare simbolizeaza tristetea si durerea din cauza unei despartiri.

    Oricat de ciudate sau comice par aceste superstitii, ia-o ca pe o chestiune de bun augur si pregateste-te pentru nunta ta aducand cu tine un targ de aceste vechi practici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights